Logo Leibniz Universität Hannover

Mobile Sitemap

Zielgruppen mobil

Veranstaltungskalender

The decomposition of 0-Hecke modules associated to quasisymmetric Schur functions

Oberseminar zur Algebra und Algebraischen Kombinatorik, 23.10.2017

Beschreibung

The Hopf algebra QSym of quasisymmetric functions is related to the representation theory of the 0-Hecke algebra by the quasisymmetric characteristic map. It contains the Hopf algebra of symmetric functions Sym and thereby the Schur functions.

In 2011, Haglund, Luoto, Mason and van Willigenburg defined the quasisymmetric Schur functions as a quasisymmetric analogue and refinement of Schur functions. In 2015, Tewari and van Willigenburg constructed modules of the 0-Hecke algebra that are mapped to quasisymmetric Schur functions by the quasisymmetric characteristic. The goal of this talk is to present the decomposition of these modules into direct sums of indecomposable submodules.

Weblink http://www.iazd.uni-hannover.de/oberseminar.html
Referent/-innen

Sebastian König (Leibniz Universität Hannover)

Institut für Algebra, Zahlentheorie und Diskrete Mathematik